wtorek, 31 marca 2015

Bananowe muffiny z nutellą

Banany i nutella - czy może być coś, co bardziej naturalnie do siebie pasuje? ;) 

Jeśli do tego połączenia dodać jeszcze płatki owsiane - muffinki musiały się udać. Przepis zaczerpnęłam ze strony chef-in-training i na pewno nie raz go jeszcze wykorzystam.

Muffiny są lekko słodkie, ładnie wyrastają, a dodatek bananów i płatków owsianych sprawia, że świetnie się sprawdzą w roli szybkiego śniadania lub lunchu. Jeśli zależy Wam na bardziej deserowej wersji, polecam dodać nieco mniej mąki.







Składniki na 12 muffinek:

1,5 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych (najlepiej pełnoziarnistych)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
(opcjonalnie 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
szczypta soli

1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 zgniecione banany

Przygotowanie:

Nic prostszego - mieszamy ze sobą suche składniki, dodajemy mokre i mieszamy dalej, aż wszystko się dobrze połączy. Foremki wykładamy ciastem do wysokości 3/4. Teraz najprzyjemniejsza część - na każdą babeczkę kładziemy nutellę. Ilość wg sumienia, ja dodałam niecałą łyżeczkę na każdą muffinkę. Następnie niedbale, ale delikatnie nożem lub widelcem "tniemy" nutellę, by powstały jasno-czekoladowe wzory. U mnie następnym razem na górze zagoszczą jeszcze orzechy! ;)

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20-25 min lub do suchego patyczka.

Najlepsze jeszcze na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz