Aromatyczne, lekkie, wilgotne i pulchne. Co urzekło mnie najbardziej, to że ciasto nie ma typowego dla ciast marchewkowych smaku korzennego, bo zamiast cynamonu jest skórka pomarańczowa. Świetnie się ona komponuje z marchewką, a ciasto nie jest tak ciężkie i jesienne, tylko lekkie i smakuje latem. Idealne na wiosnę!
Długo szukałam inspiracji, a ten powstał dzięki połączeniu dwóch przepisów: z bloga Jest Smak i z Magazynu Kuchennego.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4 duże marchewki
- szklanka oleju
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczanej
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- paczka orzechów włoskich
- skórka z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier waniliowy. Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, orzechy posiekać.
Mikserem utrzeć jajka z cukrem. Porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, cukrem waniliowym i olej. Ucierać, aż ciasto będzie gładkie. Dodać marchewkę, startą skórkę z pomarańczy oraz orzechy.
Ciasto wylać na blachę - najlepiej o wymiarach 25 na 30 centymetrów - wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu, kiedy ciasto lekko ostygnie, ponakłuwać lekko z góry widelcem i nasączyć sokiem z pomarańczy.
Na górę położyć krem z serka mascarpone i śmietany:
- 200 ml śmietanki kremówki (jedno małe opakowanie)
- 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej (jedno opakowanie)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodawć do niego po trochu ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz