Kiedy mogę sobie pozwolić na poranne rytuały, z przyjemnością oddaję się przygotowaniu zdrowego i pysznego śniadania. Zazwyczaj wypada wtedy kaszę jaglaną z owocami - jest to mój ulubiony pomysł na śniadanie. Dzisiaj nie było inaczej, zrobiłam jaglankę z pomarańczą i dżemem brzoskwiniowym. Proste, szybkie śniadanie, które wypełnia słońcem.
Inspirację znalazłam na blogu Z pamiętnika Dietetyka, jednak nieco zmodyfikowałam przepis, by był bardziej lekki i odpowiedni na wiosnę.
Składniki:
3 łyżki kaszy jaglanej
1,5 łyżki siemienia lnianego
łyżeczka kakao
1 pomarańcza
1 łyżka dżemu brzoskwioniowego
1 łyżka miodu
woda, mleko
Kaszę jaglaną płuczemy, dodajemy siemię lniane i gotujemy na wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Dodajemy kakao, startą skórkę z połowy pomarańczy oraz pół pokrojonego w kawałki owocu. Pod koniec gotowania słodzimy kaszę miodem i przekładamy do ulubionej miseczki. Teraz wystarczy tylko dodać porządną łychę dżemu z brzoskwiń i plasterki pomarańczy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz